Wczytuję dane...
Waga produktu: 0.25 kg
Wysyłka od: 20.00 PLN

Yakon Inka Red (łac. smallanthus sonchifolius)

- roślina z rodziny astrowatych endemicznie występująca w Andach i tam od setek lat wykorzystywana jako bardzo cenne źródło energii

- nad ziemią tworzy duże, rozłożyste, wachlarzowate liście, pod ziemią wytwarza jadalne bulwy.

- Jakon ma bardzo wiele zalet: jest polecany cukrzykom, ponieważ nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi (węglowodany głównie w formie inuliny) , działa probiotycznie (wzmacnia mikroflorę jelit, poprawia wchłanianie składników mineralnych), obniża poziom cholesterolu we krwi, zawiera około 20 cennych aminokwasów, poza tym wiele niezbędnych pierwiastków, błonnik, witaminy A oraz B1 i B2

- roślina nie jest wymagająca w ogrodzie, potrzebuje jedynie dość słonecznego stanowiska oraz odpowiedniego nawodnienia. Jedna sadzonka potrzebuje około 1m kw. Wytwarza od 4 do 20 bulw, ważących średnio ok. 400-500 g. Sadzonka jest gotowa do posadzenia w gruncie między drugą połową maja a początkiem czerwca.

- Jakon przetrzymujemy w ogrodzie do pierwszych przymrozków (kiedy zetną się liście). Wówczas bulwy należy wykopać, włożyć do pojemnika i przenieść do chłodnego, ciemnego miejsca na miesiąc. Bulw nie przykrywamy, dbamy by były odpowiednio nawilżone i nie przeschły. W tym czasie bulwy wytwarzają cukier i uzyskują słodki, owocowy smak. Po upływie miesiąca, można je przykryć, przysypać piaskiem czy też trocinami, które utrzymają wilgotność. Od tego momentu możemy już spożywać słodkie, soczyste owoce, zarówno na surowo (po uprzednim obraniu ze skórki), jak również uduszone czy przysmażone na patelni.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...