loadingimg

Wczytuję dane...
  • Szukaj
szt. na kwotę 0.00 PLN
Jak Wybrać Pomidory

g

sdg

Wszystkie pomidory wspaniale sprawdzają się w kuchni, ale warto wiedzieć z których najlepiej jest przyrządzać sałatki lub sosy, a które  nadają się do suszenia. Oto krótki przewodnik po oferowanych przez nas odmianach …

dsf

sfds

Nasze pomidory uprawiane sa w tunelu foliowym i prowadzone na dwa pędy. Używamy nawadniania w postaci linii kroplującej oraz ściółki ze słomy.
 

  

Pomidory koktajlowe zwane także drobnoowocowymi lub cherry (czereśniowymi) mają niewielkie owoce, które świetnie nadają się do spożywania natychmiast po zbiorze – albo jako przekąska, albo w postaci sałatki, do pizzy i jako świeży dodatek do dań. Robimy z nich także pyszny grillowany sos do pizzy/makaronu.

 

 

 

Pomidory koktajlowe często występują w formie wysokiej PHILOVITA (a więc prowadzimy je przy podporach i obcinamy boczne pędy), ale wiele odmian występuje także w  karłowatej EVITA (krzewiastej lub zwisającej samokończącej) – czyli wspaniale nadaje się do uprawy w donicach, skrzyniach i nawet wiszących koszach.

 

 

                                                                                                                                                               

 

 

Ze względu na wielkość owoców dojrzewają szybciej, przez co są mniej podatne na choroby i szkodniki. Dodatkowo całkiem dobrze znoszą tymczasowe przesuszenie – a więc świetnie nadają się dla poczatkujących ogrodników dorosłych i dzieci.

 

 

 

 

 

Pomidor  FAVORITA jest jednym z naszych ulubionych – jego owoce są troszkę większe od koktajlowych, ale nadal zaliczają się do stosunkowo małych. Plonuje bez końca. Używamy go do sałatek i do wykonania grillowanego sosu do pizzy/makaronu.

 

 

 

 

 

Pomidory śliwkowe CORNABEL i CONQUEROR zwane również rzymskimi (typu San Marzano) mają mocno skoncentrowany smak, ponieważ nie zawierają aż tyle soku – co inne rodzaje pomidorów. Dla tego właśnie najlepiej nadają się do suszenia i konserwowania w całości.

 

 

Pomidory śliwkowe świetnie nadają się do suszenia.

 

 

 

Do robienia zup, sałatek, ratatuj i na kanapki polecamy pomidory o najbardziej popularnej wielkości owoców, które uprawia się przy podporach (usuwając boczne pędy) w szklarni, w tunelu lub bardzo nasłonecznionym i zacisznym miejscu w ogrodzie. Należą do nich PHANTASIA, KAKAO, BOLZANO, PYROS, FLAVANCE, CULINA, SPORTIVO i piękny TIROUGE.

 

 

Pomidor TIROUGE nawet przed dojrzeniem jest dwubarwny.

 

 

 

Warto spośród nich wybierać kolorowe odmiany – szczególnie ładne i naprawdę słodkie są BOLZANO i KAKAO. 

 

 

Andrew zbiera pomidory BOLZANO – maja przepiękny pomarańczowy kolor.

 

 

Kolorowo w tunelu, a potem kolorowo na talerzu :-)

 

 

 


Pomidory malinowe FENDA i TOMIMARU MUCHO oraz inne większe odmiany typu FANTASIO są pełne soku, słodkości i prawdziwego pomidorowego aromatu. Otrzymuje się z nich fantastyczny sok, a także pyszne sałatki.  

 

 

 

 

Najbardziej ‘mięsiste’ są odmiany o największych owocach BUFFALOSTEAK, AUREA, BELRICCO, GORMANDIA i śliczny COEUR DE BOEUF .  Ważą one czasami nawet do 250 gr, dosyć długo dojrzewają i potrzebują więcej troski ogrodnika. Są przepyszne jedzone prosto z ogrodu na kanapce czy w sałatce – nie znoszą przechowania tak dobrze, jak odmiany o mniejszych owocach.

 

 Warzywa z naszego ogrodu natychmiast są spożywane, staramy się nie przechowywać ich w lodówce gdyż tracą aromat.

 

 

 Aby nie stracić pięknego aromatu – pomidory nie należy przechowywać w lodówce (chłód zmienia ich tkankę i zabija smak),

tylko w misie lub koszyczku w ciepłej części kuchni.

 

 

 

NASZE ULUBIONE PRZEPISY:


 

 

Super łatwy i smaczny sos pomidorowy do wszystkiego 

http://naogrodowej.pl/artykul,Super_latwy_i_smaczny_sos_pomidorowy_do_wszystkiego,751

 

 

Suszone pomidory

http://naogrodowej.pl/artykul,Zapasy_na_zime__suszone_pomidory,576

 

Domowy ketchup pomidorowy

http://naogrodowej.pl/artykul,Domowy_ketchup_pomidorowy,197

 

Chutney z zielonych pomidorów

http://katarzynabellingham.blogspot.com/2014/09/jesienne-klimaty-poznym-latem-i-troche.html

 

 

Życzymy smacznego!