Cosmos, (cosmos atrosanguineus)
kosmos czekoladowy, roślina rabatowa, której czerwonobrązowe, aksamitne kwiaty pachną czekoladą.
Charakterystyka rośliny:
kosmos czekoladowy jest spokrewniony ze znanym jednorocznym onętkiem (inaczej kosmos podwójnie pierzasty). W naszych warunkach klimatycznych nie zimuje w gruncie. Kosmos czekoladowy można uprawiać w ogrodzie i w pojemniku na balkonie. Kwitnie od lipca do września/października. Bardzo atrakcyjny dla owadów zapylających
Warunki uprawowe i pielęgnacja:
Kosmos czekoladowy nie jest szczególnie wymagający co do gleby i stanowiska. Najbardziej odpowiada mu stanowisko nasłonecznione, ale nie za silnie, powinien rosnąć w lekkim półcieniu. Podłoże powinno być umiarkowanie wilgotne, gleba żyzna, bogata w składniki pokarmowe. Może to być odpowiednio uprawiona zwykła ziemia ogrodowa. Kosmos ładnie prezentuje się w ogrodzie na rabatach bylinowych i w ogródkach skalnych.
Kosmos krwistoczerwony w polskich warunkach nie zimuje w gruncie, wymaga przezimowania w pomieszczeniu z dodatnią temperaturą. Na jesieni, po pierwszych przymrozkach, bulwy należy wykopać.
,przyciąć wyrastające z niej pędy na długość 5 – 6 centymetrów. Bulwy pozostawiamy do obeschnięcia.
Po kilku dniach trzeba oczyścić je starannie z pozostałości ziemi, ułożyć w suchej skrzynce i przysypać trocinami. Skrzynkę stawiamy w miejscu chłodnym i ciemnym. Bulwy powinny tam pozostać do połowy maja. Po 15 – 20 maja można rośliny ponownie wysadzić do gruntu.