Pomidor szczepiony Cabosse
- do uprawy na 6-7 gron, dzięki szczepieniu możliwość prowadzenia na dwa-trzy pędy.
- owoc czerwony w kształcie wydłużonego bawolego serca, 200-250 g
- doskonały smak, w przekroju cały czerwony o dużej zawartości lipozyny.
Pomidor do uprawy w tunelu o owocach w kształcie wydłużonego bawolego serca.
Charakterystyka: odmiana Cabosse charakteryzują się umiarkowanym wigorem i specyficzną, zredukowaną blaszką liściową (wskazane jest pozostawienie dodatkowych liści z pędów bocznych w przypadku nadmiernie generatywnych warunków uprawy). Tworzą rozbudowane grona, na których zawiązuje się od 3 do 4 owoców w kształcie wydłużonego bawolego serca lub – jak kto woli – owoców kakaowca*. Owoce te są praktycznie pozbawione pestek oraz soku i wybarwiają się na piękny, czerwony kolor, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Odmiana doskonała do domowych przetworów. Cabosse to odmiana porównywana do odmiany Cornabel z udoskonaloną trwałością owoców i doskonałym smakiem.
Cabosse daje duże, owoce w kształcie owoca kakaowca (o wadze 200-300 g) - typu Cornabel. Owoc mięsisty bardzo delikatny i smaczny. Pomidory są źródłem likopenu któremu oprócz smaku zawdzięczamy również zdrowie.
patrz https://pl.wikipedia.org/wiki/Likopen
Warunki uprawy i pielęgnacja: Cabosse uprawiamy w tunelach, pod osłonami, w donicach na zadaszonych tarasach lub w gruncie przy palikach. Roślina osiąga wysokość około 2 metrów i więcej. Zaleca się prowadzić ją na dwa pędy (każdy pęd do wysokości 7 gron, bo tyle roślina jest w stanie wykarmić w normalnym okresie wegetacji - od maja do września). Pomidor wymaga intensywnego nawożenia (na początku azotowego, potem potasowego) - z powodzeniem można stosować nawozy naturalne, takie jak obornik, czy gnojówka z pokrzyw i żywokostu rosyjskiego.
Po przygotowaniu odpowiedniego podłoża sadzimy rośliny w rzędach oddalonych od siebie 80 cm, w odstępach 50-60 cm. Montujemy podpory w postaci tyczek wysokości około 2 metrów, wbijając je dość głęboko, by były stabilne lub zawijamy na podwieszonych do konstrukcji sznurkach.
Pomidory potrzebują częstego i regularnego podlewania. Nieregularne podlewanie może prowadzić do pękania owoców.
Usuwamy wszystkie boczne pędy palikowanych roślin, które wychodzą z kątów roślin, zanim osiągną 3 cm długości. Mogą być uszczykiwane (palcami wskazującym i kciukiem), ale lepiej jest używać scyzoryka.
Dlaczego warto kupić szczepione rozsady pomidorów.
Szczepienie sadzonek pomidorów jest procesem fizycznym i nie ma nic wspólnego z modyfikacją genetyczną ani środkami chemicznymi.
Proces szczepienia polega na połączeniu dwóch siewek pomidorów. Z jednej siewki, zwanej podkładką, ucina się część z korzeniem, a z drugiej zwanej odmianą szlachetną pobiera się część wierzchołkową. Obie części łączy się specjalnym klipsem. W odpowiedniej temperaturze i wilgotności następuje proces zrośnięcia.
Szczepienie sprawia, że rozsada uzyskuje odporność i siłę korzenia podkładki, a rodzi owoce odmiany zaszczepionej. Rośliny dzięki temu są odporne na choroby odglebowe, przyswajają dużo lepiej substancje odżywcze i mikroelementy. Rozległe korzenie sprawiają, że nie więdną i lepiej wiążą owoce, a dzięki odporności na stres mniej chorują i są odporniejsze na szkodniki. Plony są większe nie tylko z racji możliwości prowadzenia na kilka pędów, ale również dlatego, że gron jest więcej i wszystkie są wyrównane. Owoce dzięki lepszemu przyswajaniu substancji mineralnych i mikroelementów są smaczniejsze i trwalsze.
Nasze odmiany są szczepione na specjalnych podkładkach opracowanych do uprawy w gruncie. Dzięki temu nie tylko dobrze rosną, ale również świetnie owocują. Zaszczepione rośliny zachowują odpowiedni balans wegetatywno – generatywny (w przeciwieństwie do podkładek na wełnę mineralną np. maxifort, które charakteryzują się głównie cechami wegetatywnymi).
Oznacza to, że podkładka z łatwością wykarmi dwa do trzech pędów, ale jednocześnie sprawia, że zaszczepiona odmiana wiąże owoce „gęsto”. Owoce są jednakowej wielkości na wszystkich gronach. Plony są większe i lepszej jakości, a przy tym charakteryzują się lepszym smakiem, niż te szczepione na podkładkach przeznaczonych do przemysłowej uprawy pomidorów na podłożach nieorganicznych.