Dynia - (cucurbita) - roślina jednoroczna, najczęściej płożąca, ale zdarzają się też odmiany zwarte i krzaczaste; owoce w zależności od odmiany mogą osiągać bardzo zróżnicowaną wielkość i wagę (może osiągać ogromne rozmiary). Zdecydowana większość odmian daje owoce jadalne, o szerokim zastosowaniu kulinarnym i dekoracyjnym.
Warunki uprawy i pielęgnacja - rośliny dyniowate lubią glebę żyzną, bogatą w substancje organiczne i zawsze wilgotną. Dobrze jest wzbogacić glebę kompostem przed posadzeniem sadzonki. Dynie najlepiej będą się czuły na stanowisku słonecznym. Potrzebują dużej ilości wody i sporo miejsca. Nie sadzimy dyni ponownie w tym samym miejscu (stosujemy płodozmian). Podlewając rośliny, musimy uważać, by wylewać wodę pod nasadę pędu, nie mocząc liści, wrażliwych na mączniaka. Unikamy jednocześnie nadmiernego podlewania szczególnie na początku, podczas wzrostu rośłiny, bo powoduje to rozrost liści, a nie wytwarzanie owoców. Białe liście, zaatakowane przez mączniaka, usuwamy natychmiast. Używamy środków grzybobójczych na bazie siarki, ale dopiero po zbiorach.
Owoce zbieramy, gdy osiągną właściwy dla swojej odmiany, intensywny kolor. Jeśli chcemy owoce przechowywać dłużej, musimy oderwać je od rośliny razem z szypułką. Dynie olbrzymie zbiera się jesienią przed przymrozkami.
Odmiana Hokkaido jest szczególnie polecana do zastosowań kulinarnych z uwagi na intensywnie pomarańczowy kolor miąższu oraz jego dobry smak. Owoce osiągają wagę ok. 1,3 kg.